Luchtvochtigheid in huis verlagen?

Gratis & vrijblijvend

Luchtvochtigheid in huis

De luchtvochtigheid in huis heeft een grote invloed op uw gezondheid. Ook kan een te hoge vochtigheidsgraad problemen veroorzaken aan uw woning, zoals schimmelgroei of andere vochtplekken. Tegelijkertijd is het natuurlijk ook van belang dat de vochtigheidsgraad niet te laag is. Wilt u de luchtvochtigheid in huis verbeteren?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk meerdere offertes van experts in uw regio: vergelijk en kies de vakman met het beste aanbod. Zo bespaart u tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina leest u meer over de luchtvochtigheid in huis. U leest wat het luchtvochtigheidspercentage inhoudt en wat de ideale luchtvochtigheid is. Natuurlijk vindt u hier ook tips om de vochtigheid in huis te verbeteren.

Luchtvochtigheid in huis

Wat betekent de vochtigheidsgraad?

Wanneer we het hebben over de vochtigheidsgraad in uw woning, dan gaat het om de hoeveelheid waterdamp die in de lucht is opgelost. Bij een luchtvochtigheidspercentage gaat het eigenlijk om de relatieve luchtvochtigheid. Dat komt omdat de hoeveelheid waterdamp die de lucht kan opnemen afhankelijk is van de temperatuur en de luchtdruk. Zo neemt warme lucht meer waterdamp op dan koude lucht.

Hoe hoger het luchtvochtigheidspercentage, hoe meer water er in de lucht in huis is opgelost.


Wat is een goede luchtvochtigheid in huis?

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%. Bij een hogere luchtvochtigheid is het huis te vochtig. Hierdoor ontstaat condensvorming, kunnen houten vloeren kromtrekken en verhoogt het risico op ongedierte in huis.

Tegelijkertijd is een te lage luchtvochtigheid in huis ook niet gezond. Hierdoor krijgt u last van een droge keel, droge lippen en een droge huid. Ook komt pijn in ogen veel voor bij een te lage luchtvochtigheid in huis.

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de vochtigheidsgraad in uw woning voldoet aan deze optimale luchtvochtigheid. Om te controleren hoe het in uw woning gesteld is met de vochtigheid in huis kunt u de vochtigheidsgraad meten. Hulp nodig? Vraag dan gratis offertes aan!

Vochtigheid in huis

Luchtvochtigheid in huis meten

De luchtvochtigheid meten doet u met behulp van een hygrometer. Deze geeft heel nauwkeurig de vochtigheidsgraad in percentages aan. Meet eerst wat de luchtvochtigheid in uw woning is voordat u maatregelen treft. Het kan goed zijn dat het misschien lijkt alsof uw woning te droog is terwijl u eigenlijk een te hoge luchtvochtigheidsgraad in uw woning hebt. Bent u op zoek naar een vochtbestrijder om u hiermee te helpen? Vraag dan gratis offertes aan!

Er zijn heel veel verschillende hygrometers verkrijgbaar, al vanaf €15,-. Er zijn zelf hygrometers die er heel stijlvol uitzien, zodat de meter onderdeel wordt van uw interieur. U hoeft dus niet bang te zijn voor een technisch apparaatje in de vensterbank maar kiest eenvoudig iets dat bij uw woning past.

 

Vochtigheidsgraad in huis te hoog: hoe komt dit?

Is de luchtvochtigheid in huis te hoog? Een te hoge vochtigheidsgraad in huis kan verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen ontstaat de hoge vochtigheidsgraad in uw woning door een gebrek aan ventilatie, waardoor de waterdamp in de lucht niet wordt afgevoerd. Maar er kunnen ook andere vochtproblemen zijn, waardoor er gewoon te veel waterdamp in de lucht terecht komt, zoals een lekkage of een beschadigde gevel.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een te hoge luchtvochtigheid in huis:

 • Er is onvoldoende ventilatie in uw woning.
 • Een lekkage in uw badkamer of waterleiding.
 • Last van andere vochtproblemen, zoals optrekkend vocht of doorslaand vocht.
 • Beschadigde gevel waardoor uw muren vochtig worden.

Wilt u de luchtvochtigheid in huis verlagen met behulp van een vochtbestrijder? Vraag gratis offertes aan!

Luchtvochtigheid in huis te hoog: wat zijn de gevolgen?

Een te hoge luchtvochtigheidsgraad in uw woning heeft vervelende gevolgen op twee verschillende vlakken:

 • De woning: als de luchtvochtigheid in huis te hoog is krijgt u last van vochtplekken, wandafwerking die loslaat, houtrot en extra ongedierte. Daarnaast is de kans op schimmels veel groter, wat ook weer negatieve gevolgen heeft voor uw gezondheid. Op mileucentraal.nl leest u precies wat de gevolgen zijn van deze schimmels.
 • Uw gezondheid: daarnaast heeft een te hoge luchtvochtigheid in huis ook negatieve gevolgen voor uw gezondheid. Veelvoorkomende klachten zijn een verergering van reuma en klachten aan de luchtwegen, zoals een chronische verkoudheid. Voor mensen met astmatische klachten is een te hoge luchtvochtigheid extra ongezond, omdat dit de klachten verergerd.

Vochtigheidsgraad in huis

Luchtvochtigheid in huis verlagen

Er zijn verschillende manieren om de luchtvochtigheid in huis te verlagen. Zelf kunt u de ventilatie in huis verbeteren. Dit kan op verschillende manieren:

 • Zorg voor 24/7 frisse lucht door uw ventilatieroosters altijd open te houden.
 • Ventileer extra tijdens het koken, douchen en sporten.
 • Vermijd vocht in huis zo veel mogelijk: hang uw was buiten te drogen of in een droger en maak de douche na het douchen ook droog.
 • Zet de mechanische ventilatie zo hoog mogelijk bij bezoek in huis.
 • Uw raam meerdere keren per dag kort openen heeft meer effect dan een raam één keer lang openzetten.

Daarnaast is het altijd slim om advies te vragen aan een vochtexpert. Hij komt bij u langs en stelt een zogeheten vochtdiagnose: hij achterhaalt de oorzaak van de te hoge luchtvochtigheid. Misschien heeft u vocht in de muur of is er sprake van een lekkage in de badkamer: door deze problemen op te lossen verbetert de luchtvochtigheid ook.

Hoge luchtvochtigheid in huis voorkomen?

Schakel een goedkope vochtspecialist in en bespaar tot 40% op de kosten!

Luchtvochtigheid in huis te laag

Welke luchtvochtigheid heeft u in huis? Het kan natuurlijk ook goed voorkomen dat de vochtigheidsgraad in huis te laag is. Ook dit heeft nare gevolgen voor uw woning en uw gezondheid. In Nederland komt het eigenlijk alleen in de winter voor dat een woning een te lage luchtvochtigheidsgraad heeft. Dat komt omdat er door de kou maar weinig waterdamp in de lucht hangt, dit veroorzaakt in uw woning ook vervelende problemen:

 • Last van kriebelhoest
 • Droge keel
 • Droge ogen
 • Houten vloeren krimpen
 • Uitdroging van huisdieren en planten

Een te lage luchtvochtigheid in uw woning merkt u al snel aan uw keel en ogen: deze voelen droog aan en gaan irriteren. Ook gaat een houten vloer krimpen, waardoor er scheuren ontstaan. Het is dus ook bij een te lage luchtvochtigheid belangrijk om zo snel mogelijk maatregelen te treffen. Op zoek naar een vakman? Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Luchtvochtigheid in huis verhogen

Er zijn verschillende manieren om de luchtvochtigheidsgraad in huis te verhogen. Als de luchtvochtigheid echt heel erg laag is, dan is het een goed idee om emmertjes water in uw woning neer te zetten. Hierdoor verdampt er meer water in de lucht en stijgt de vochtigheidsgraad in uw woning.

Andere manieren om meer water te laten verdampen, is door de was juist wel binnen te laten drogen. Hang de gewassen kleding op in een droge ruimte om deze iets vochtiger te maken. Douchen met de deur open is ook een goede manier om de vochtigheidsgraad te verhogen. Daarnaast zijn er bepaalde planten die een luchtzuiverende werking hebben. Een rubberplant is hiervoor een goede keuze!

Ideale luchtvochtigheid in huis

Hoge luchtvochtigheid in huis voorkomen

Een hoge luchtvochtigheidsgraad in huis voorkomen? Dat doet u vooral door voldoende te ventileren. Door uw ventilatieroosters elke dag open te houden komt er voldoende frisse lucht binnen. Ook als er buiten sprake is van luchtvervuiling is het belangrijk om alsnog te ventileren. In principe is de binnenlucht altijd schadelijker dan buitenlucht.

Daarnaast raden we u aan om altijd een raampje te openen als u gaat sporten, koken of douchen. Maak de badkamer na het douchen weer goed schoon, zodat vocht niet te lang blijft hangen. Dweilt u de vloer in uw woning? Om een te hoge luchtvochtigheidsgraad te voorkomen is het ook slim om de vloer te drogen na het dweilen. Hulp nodig bij uw vochtbestrijding? Vergelijk nu gratis offertes en bespaar tot 40%!


Luchtvochtigheid verlagen

In deze video ziet u wat u kunt doen om de vochtigheidsgraad te verlagen


Ideale luchtvochtigheid: tips!

 • Blijf uw woning 24/7 ventileren.
 • Zet de mechanische ventilatie bij veel bezoek op hoog.
 • Koop een luchtzuiverende plant, zoals de rubberplant.
 • Droog de badkamer na het douchen.
 • Laat uw was buiten drogen of in een droger.

Besparen op de kosten? Gratis vochtbestrijding offertes vergelijken!

Wilt u de luchtvochtigheid verbeteren maar weet u niet hoe? Schakel dan zeker de hulp van een ervaren vochtexpert in. Dan weet u zeker dat u goed geholpen wordt en dat ook de oorzaak van de te hoge luchtvochtigheidsgraad wordt aangepakt.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk tot 6 offertes van vochtexperts bij u in de buurt. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar tot 40%. Deze aanvraag is gratis en u zit helemaal nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken!