Vind een vochtspecialist uit uw regio!

Gratis & vrijblijvend

Optrekkend vocht

Zoekt u een vakman voor het bestrijden van optrekkend vocht? Vochtproblemen in huis zijn erg vervelend en veroorzaken grote schade. Belangrijk dus dat u het probleem snel laat verhelpen! Bij ons vind u vochtspecialisten uit uw regio.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Vergelijk de offertes op basis van prijs, aanbod en voorwaarden en bespaar tot wel 40% op de kosten. Ga ook voor de beste deal!

Op deze pagina vindt u meer informatie over de oorzaken en de gevolgen van optrekkend vocht. Heeft u last van vochtproblemen, maar weet u niet zeker wat de oorzaak is? Wij vertellen u graag meer over het herkennen van dit vochtprobleem. Daarnaast leest u meer over de oplossingen en gemiddelde prijzen.


Navigeer naar:


Wat is optrekkend vocht?

Heeft u last van vochtproblemen in uw muur, kruipruimte op betonvloer? Zitten er lelijke vochtplekken op uw binnenmuren? Of heeft u zelfs last van schimmelvorming? Een veelvoorkomende oorzaak van vochtproblemen is optrekkend vocht. Optrekkend vocht komt vanuit het grondwater naar boven door de buitenmuren, fundering en kruipruimte. De poreuze muren nemen het water op en hierdoor stijgt het steeds verder naar boven. Het komt terecht in de binnenmuren, betonvloer van de kelder en in de kruipruimte.

Dit komt vooral voor bij oudere woningen met een gemetselde fundering. Daarnaast komt het voor bij woningen waarbij de waterkering in de fundering niet goed geregeld is. Hierdoor is er meer grondvocht rondom de vochtige muren. Het probleem situeert zich dus voornamelijk aan de onderkant van uw muren.

optrekkend vocht

Hoe optrekkend vocht herkennen?

Optrekkend vocht herkent u snel aan de vochtplekken die aan de onderzijde van uw muren ontstaan. Het wordt daarom ook wel opstijgend vocht genoemd. Vaak zien we de vochtplekken zowel aan de buitenzijde van de muren als op de binnenmuren. Een andere oorzaak is soms doorslaand vocht. Belangrijk dus om zeker te weten wat de oorzaak is. Bij een doorslaand vochtprobleem zitten de plekken vaak hoger op de vochtige muren. Naast kringen en waterschade wordt schimmel ook veroorzaakt door vochtproblemen. Dit geeft niet alleen lelijke aanslag op de muren en plafonds, maar zorgt ook voor een muffe en bedompte geur in huis.

Gevolgen zijn:

 • Vochtplekken aan onderzijde van de muren
 • Schimmelvorming
 • Kapotte vloeren, behang en verf
 • Vochtige betonvloer

Veelvoorkomende locaties

We zien het probleem voornamelijk op de onderzijde van de binnenmuren en de buitenmuren. De muren en de fundering nemen het grondvocht op en het verspreidt zich snel naar boven. Daarnaast komt het ook veel voor in een kelder of een kruipruimte. Deze ruimtes staan steeds in contact met grondvocht. De fundering, muren en een betonvloer worden na verloop van tijd steeds poreuzer. Hierdoor neemt het gemakkelijker vocht op. Ook bij een tuinhuis, garage of schuur zien we dit probleem ontstaan.


Vochtproblemen door optrekkend vocht?

Ga voor de beste kwaliteit vochtwering. Vraag gratis offertes aan!

Gratis offertes vergelijken


Oorzaak van optrekkend vocht

Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door vocht uit de grond. Het komt vaak voor bij poreuze materialen en huizen waarbij de waterkering niet goed geregeld is. De muur, het metselwerk en de fundering staan dan constant in contact met grondwater. Het water wordt opgenomen door de muren en de vloer en verspreidt zich steeds verder naar boven. Een ander probleem zijn de minerale zouten in grondwater. Ook deze zouten trekken in de muur en trekken op hun beurt ook weer water aan.

Gevolgen van optrekkend vocht

Het vocht kruipt steeds verder omhoog in de buitenmuren. Gevolg is de grote vochtplekken op de muren. Via de buitenmuren komt het ook terecht in de binnenmuren van uw huis. Dit veroorzaakt beschadigingen aan het behang, verf en pleisterwerken van de binnenmuren. Een ander gevolg is de vorming van schimmel op de binnenmuur.

Schimmel is gevaarlijk voor uw gezondheid en niet eenvoudig om te verwijderen. Vochtplekken trekken allerlei ongedierte aan zoals zilvervisjes. Deze insecten gedijen goed in een vochtige omgeving. Om de gevolgen te voorkomen of zo klein mogelijk te houden is het belangrijk om snel te beginnen met het bestrijden.

optrekkend vochtplek

Optrekkend vocht bestrijden

Er zijn een aantal methodes om optrekkend vocht te bestrijden. Anders dan met condensatievocht op de binnenmuur is het niet voldoende om uw huis te ventileren. Het probleem ligt onder het huis bij de fundering en de onderkant van de buitenmuren. Eén van de behandelmethodes voor het bestrijden is het injecteren van uw muren. Afhankelijk van de ernst van de situatie wordt de buitenmuur geïnjecteerd of ook de binnenmuur.

Of laat een vochtexpert uw muren onderkappen. Hierbij wordt er een vochtkering in de gevel geplaatst. De laatste methode van bestrijden is het aanbrengen van Carebrick. Deze innovatieve methode bestaat nog niet zolang, maar is zeer populair en effectief voor het bestrijden van vocht. Laat u adviseren door een vochtspecialist over de beste optie voor uw huis!

Methodes voor vochtbestrijding van optrekkend vocht:

 • Muren injecteren
 • Muren onderkappen
 • Aanbrengen Carebrick

Muren injecteren

Om te zorgen dat er geen grondvocht meer in uw muren trekt is het mogelijk om uw muren te injecteren. Een specialist brengt met deze methode een vochtwerend product aan in de muren. Hiervoor boort de vochtspecialist meerdere kleine gaten in de muur op ongeveer een halve meter hoogte. De specialist spuit daarna door middel van handige professionele hulpmiddelen het vochtwerende middel in de muren.

Het middel stroomt naar beneden en wordt opgenomen door de stenen. Na het uitharden van het vochtwerende middel is uw muur beschermd tegen optrekkend grondvocht. De gaten worden vakkundig weer gedicht met opvuller, zodat u daar niets meer van ziet.

Muren onderkappen

Het onderkappen van uw muren is ingrijpender dan injecteren. Daartegenover staat dat het erg effectief is en een permanente oplossing vormt voor uw vochtprobleem. Met het onderkappen wordt er een vochtkering onder uw woning geplaatst. De muur wordt net boven de onderkant doorgezaagd om een kleine opening te creëren. In de zaagsnede wordt er een waterkerende laag aangebracht.

Folie, mortel of vochtschermen zijn voorbeelden van de vochtwerende laag. De specialisten op het gebied van vochtbestrijding pakken niet meteen een hele muur aan, maar werken per meter. Onderkappen is zeer arbeidsintensief en vereist veel vakkennis. Niet alleen heeft de specialist kennis over de materialen en technieken, maar hij zorgt er ook voor dat het perfect uitgevoerd wordt.

muren onderkappen

Carebrick vochtbestrijding

Carebrick is een unieke en nieuwe methode om een optrekkend vochtprobleem te verhelpen. Een expert plaatst keramische kokers in de buitenmuren. Deze kokers vormen een ventilatiegleuf naar de buitenkant. Het vocht wordt aangetrokken door de keramische kokers en hierdoor ontstaat er een natuurlijk verdampingsproces.

Al het water wordt meteen weggevoerd naar buiten via de kokers. Het is een vochtregulerend systeem dat zorgt voor een permanente oplossing voor uw vochtproblemen. Het aantal geplaatste kokers is afhankelijk van de lengte van de muur.

Doe-het-zelf of uitbesteden?

Voor de vochtbestrijding is het verstandig om een vakman in te schakelen. De expert zorgt voor de juiste diagnose en adviseert u over de meest geschikte methode om het probleem aan te pakken. Doe-het-zelf en de buitenmuren onderkappen gaan niet samen.

Deze grote klus vereist vakkennis en ervaring. De vochtexpert voorkomt problemen zoals scheurvorming en een slechte stabiliteit van de woning. Daarnaast voorkomt een professioneel vochtbestrijder onnodige beschadigingen. Hetzelfde geldt voor het plaatsen Carebrick en het injecteren van de muren. Alleen met een erkende vochtbestrijder bent u zeker van een juiste oplossing voor uw vochtproblemen.

Kosten van optrekkend vocht bestrijden

De kosten voor het bestrijden zijn voornamelijk afhankelijk van de gekozen methode en de afmetingen van de muur. Voor het injecteren van uw buitenmuur moet u rekening houden met een gemiddelde prijs van €800,- voor 8 strekkende meter.

Is het nodig dat uw binnenmuren ook worden geïnjecteerd? Dan liggen de kosten rond de €1.500,- voor een muur met dezelfde afmetingen.

Onderkappen is ook afhankelijk van de dikte van de muur. De prijzen voor deze methode zijn gemiddeld €100,- tot €150,- per lopende meter. Ook Carebrick wordt berekend per lopende meter. De prijzen zijn gemiddeld €155,- per meter. Meer inzicht in uw kosten? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

Tabel: kosten optrekkend vocht bestrijden

Optrekkend vocht bestrijden Omschrijving Gemiddelde prijs incl. btw en materiaal*
Injecteren Buitenmuur injecteren (8 strekkende meter) €800,-
Binnen- en buitenmuur injecteren (8 strekkende meter) €1.500,-
Repareren en injecteren van de muur (8 strekkende meter) €2.200,-
Onderkappen Vochtkering in de gevel plaatsen. Prijs is afhankelijk van dikte van de muur en het aantal lopende meter €100,- tot €150,- per lopende meter
Carebrick Optrekkend vocht bestrijden met Carebrick €115 per lopende meter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis offertes aan!

Optrekkend vocht bestrijden?

Vraag gratis offertes aan en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Voordelen inschakelen vochtspecialist

Schakel een vochtspecialist in als u last heeft van vochtproblemen. Doe-het-zelf is niet verstandig bij vochtproblemen, want er kunnen een aantal dingen fout gaan bij doe-het-zelf oplossingen. De specialist zorgt voor een snelle detectie van de oorzaak van het probleem en geeft u waardevol advies over het bestrijden en de oplossingen.

Optrekkend vocht wordt namelijk op een andere manier bestreden dan doorslaand- of condensatievocht. Het injecteren en onderkappen van uw buiten- en binnenmuren vereist veel ervaring. Alleen met een specialist weet u zeker dat alles perfect verloopt en er naderhand geen problemen ontstaan.

Alle voordelen op een rijtje:

 • U hoeft zelf het zware werk niet te doen
 • Vochtbestrijding vereist vakkennis en ervaring
 • Permanente oplossing voor uw vochtprobleem
 • Snelle detectie van de oorzaak
 • Deskundig advies

vochtspecialist optrekkend vocht

Besparen? Gratis offertes vergelijken

Heeft u last van optrekkend vocht? Laat dan uw muren onderkappen of injecteren door een vakman. Of ga voor het innovatieve Carebricksysteem. Ga ook voor een permanente oplossing voor uw vochtproblemen. Zo heeft u snel geen last meer van vochtplekken en schimmelvorming. Schakel een specialist in voor de vochtbestrijding van de kruipruimte. Wilt u ook besparen? Natuurlijk!

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Wij zorgen dat u snel een aantal aanbiedingen ontvangt van bedrijven bij u uit de buurt. Deze dienst is geheel vrijblijvend. Vergelijk de offertes en bespaar op de kosten.

Gratis offertes vergelijken!