Vind een vochtspecialist uit uw regio!

Gratis & vrijblijvend

Vochtplekken

Last van vochtplekken op de muur of het plafond? Dan heeft u ongetwijfeld last van een hardnekkig vochtprobleem. Schakel een specialist in om dit vochtprobleem op te lossen, zodat u die vervelende vochtplekken snel kunt (laten) verwijderen! Op zoek naar een vakman bij u in de buurt?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

Na de aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk scherp geprijsde offertes in uw mailbox. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40%!

Op deze pagina leest u meer over vochtplekken: hoe ontstaan vochtplekken en wat is de oorzaak hiervan? Ook leest u hoe u vochtplekken kunt verwijderen.

Hoe ontstaan vochtplekken?

Vochtplekken op het plafond of op de muur ontstaan door verschillende oorzaken. Vochtdoorslag en optrekkend vocht zijn twee grote oorzaken van vochtplekken op de muur. Vochtplekken op het plafond worden vooral veroorzaakt door lekkages.

Deze problemen kunnen een vochtplek veroorzaken:

 • Optrekkend vocht: dit veroorzaakt vochtplekken op de binnenmuur, meestal onderaan de wand.
 • Vochtdoorslag: hierdoor ontstaan vochtplekken op de binnen- en buitenmuur, verspreid over de hele muur.
 • Daklekkage: een lek in het dak veroorzaakt meestal vochtplekken op het plafond of bovenaan de muur.
 • Lek in de waterleiding: door een lekkage kunnen er overal op de muur of op het plafond vochtplekken ontstaan.
 • Lekkage in de badkamer: als de badkamer lekt kan er op de onderliggende verdieping een vochtplek ontstaan op het plafond.

Navigeer naar:


Vochtplekken bestrijden: welke methodes zijn er?

Last van vochtplekken? Het is niet voldoende om alleen de vochtplekken op de muur te verwijderen. U moet ook de oorzaak van het probleem aanpakken. Als u niet weet wat de oorzaak is, schakel een vakman in: hij stelt een correcte vochtdiagnose. Aan de hand van deze diagnose wordt u één van de verschillende bestrijdingsmethodes aangeraden.

Hieronder leest u precies hoe u vochtplekken op het plafond kunt bestrijden. Zoekt u een vakman? Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Vochtplekken op muren

Vochtplekken op muren ontstaan meestal door doorslaand vocht of condensatievocht. Doorslaand regenwater houdt in dat het metselwerk in de gevel regenwater opzuigt. De muur zuigt zich vol met water en dit uit zich aan de buiten- en binnenkant door vochtplekken.

Condensatievocht houdt in dat de luchtvochtigheidsgraad in huis te hoog is. Er zit te veel water in de lucht en dit blijft plakken op de muur. Naast vochtplekken op de muur veroorzaakt dit ook lelijke schimmelplekken. U zult merken dat de wandafwerking ook loslaat en verf begint af te bladderen.

vochtplekken

Vochtplek op muur behandelen

Vochtplekken behandelen kan pas als de oorzaak van het probleem is aangepakt. Ontstaan de vochtplekken op de binnenmuur door doorslaand vocht, dan is het noodzakelijk om de buitenmuur waterdicht te maken.

Dit kan op verschillende manieren:

 • Impregneren
 • Verven met watervaste verf
 • Nieuwe gevelbekleding plaatsen

Impregneren is de meest goedkope optie. Hiermee creëert u een extra beschermlaag waardoor de muur geen water meer opneemt. Deze laag is niet zichtbaar en u verandert niets aan de uitstraling van uw gevel.

Vochtplekken muur: onderzijde

Bevinden de vochtplekken op de muur zich vooral op de onderzijde? Dan is de kans groot dat ze ontstaan door optrekkend vocht.

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht ontstaat vooral bij oude huizen waarbij muren zijn verbonden met de gemetselde fundering. Grondvocht trekt in het metselwerk. Daarna trekt het langzaam naar boven. Bij dit vochtprobleem merkt u naast vochtplekken ook dat uw houten vloer kromtrekt en dat plinten beschadigd raken. Om optrekkend vocht te behandelen moet u een waterkering creëren, waardoor vocht niet langer omhoog kan trekken.

Oplossen vochtplekken onderkant muur

Optrekkend vocht bestrijdt u door een waterkering in de muur te maken.

Dit wordt gedaan op verschillende manieren:

 • Injecteren: de vakman spuit een injectiemiddel in de muur. Dit verspreidt zich over de hele breedte en vormt een barrière voor het grondwater.
 • Onderkappen: onderkappen houdt in dat de vakman handmatig een waterkering in de muur plaatst.
 • Carebrick: dit systeem bestaat uit kokers in de muur. Deze trekken het vocht aan en voeren het daarna af naar buiten

Vakman inschakelen om vochtplekken te verwijderen?

Vind eenvoudig en snel de vakman met de beste prijs en bespaar tot 40%!

Gratis offertes vergelijken


Vochtplekken plafond

Vochtplekken op het plafond ontstaan meestal door lekkages. Misschien zit er een lekkage in de waterleiding, of lekt er water vanuit de badkamer. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat een daklekkage de oorzaak is van lelijke vochtplekken op het plafond.

Een andere oorzaak is condensatievocht!

Als condensatievocht niet goed wordt afgevoerd naar buiten (door onvoldoende ventilatie), dan blijft het water in de lucht plakken op muren en plafonds. Dit kunt u onder andere merken aan kleine vochtdruppeltjes die op het plafond blijven hangen. Als de oorzaak niet wordt aangepakt zorgt dit voor vervelende vochtplekken op het plafond.

vochtplekken plafond

Behandelen vochtplekken op plafond

Wilt u de vochtplekken wegwerken? Eerst moet u de oorzaak aanpakken. In het geval van een lekkage is het belangrijk om eerst te achterhalen waar dit lek zit en wat de oorzaak hiervan is. Een vakman kan door middel van een warmtecamera controleren waar er temperatuurverschillen zijn. Op deze plek lekt er meestal water in het plafond. Daarna is het belangrijk deze lekkage te herstellen. In het geval van een waterleiding gebeurt dit plaatselijk, om breekwerk in het plafond zo veel mogelijk te vermijden.

Vochtplekken badkamer

De badkamer is één van de vochtigste ruimtes in het huis: niet gek als hier op den duur vochtplekken ontstaan. Maar wat is precies de oorzaak?

Condensatievocht ontstaat altijd en overal, maar in de badkamer net even iets meer: tijdens het douchen bijvoorbeeld, of als u in bad zit. Doordat er meer vocht in de lucht zit is ventilatie extra belangrijk. Is er geen ventilatie of juist niet voldoende ventilatie, dan blijft het vocht plakken op muren en plafonds. U kunt de vocht- en schimmelplekken natuurlijk verwijderen, maar als u wilt dat ze niet terugkeren dan moet u zeker een vakman inschakelen om de oorzaak aan te pakken.

vochtplek bestrijden

Vochtige plekken in badkamer bestrijden

De beste manier om vochtige plekken in de badkamer te voorkomen is door middel van voldoende ventilatie. Zit er geen raam in de badkamer? Overweeg dan om een ventilatiesysteem te installeren. Er zijn verschillende opties: een mechanisch ventilatiesysteem zorgt dag in dag uit voor voldoende frisse lucht.

Maar het is ook een optie om een ventilatiekanaal zonder motor te plaatsen. Deze optie is een stuk goedkoper. Er zijn ook andere manieren waarop u de luchtvochtigheid in de badkamer op peil houdt. Open een raam tijdens het douchen en droog de vloer en de muren als u klaar bent.

Hoe vochtplekken verwijderen?

Heeft u de oorzaak van de vochtplekken aangepakt? We raden u aan om de muur eerst goed te laten drogen voordat u de muur opnieuw afwerkt. Doet u dit niet, dan bestaat er het risico dat de vochtplekken alsnog weer terugkeren.

Hoe verwijder ik de vochtplekken?

Een vochtplek op een geschilderde muur kunt u overschilderen zodra de muur goed gedroogd is. Is de muur behangen? In dat geval is het slim om het behang compleet te vervangen. Dit zorgt uiteindelijk voor het mooiste resultaat.

Heeft u last van schimmelplekken? Dit is ook zelf te verwijderen als de oorzaak is aangepakt. Behandel het oppervlak met een schimmeldodend middel. Gebruik een vulmiddel en een plamuurmes om eventuele scheurtjes en barsten te dichten en schilder het oppervlak daarna pas opnieuw.

vochtexpert vochtplekken

Vochtplekken laten behandelen? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u de vochtplekken in uw buitenmuur laten behandelen? Of wilt u graag vochtplekken op het plafond bestrijden? Met de hulp van een vakman weet u zeker dat de vochtige plekken niet meer terugkeren!

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Ontvang snel tot 5 gratis offertes van bedrijven in uw regio. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs: dat wilt u toch ook? De aanvraag is gratis en vrijblijvend dus u zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken!