Schimmel in huis laten verwijderen?

Gratis & vrijblijvend

Schimmel in huis

Heeft u last van schimmel in huis en bent u benieuwd waar het vandaan komt? Op deze pagina leest u alles over schimmelsoorten, de oorzaken en de behandeling. Ook leest u hoe u schimmelvorming voorkomt.

Schimmel in huis is heel vervelend. Niet alleen zien schimmelplekken er niet mooi uit, ze kunnen ook slecht voor uw gezondheid zijn. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen. Een vakman pakt het schimmelprobleem professioneel aan, zodat u snel en blijvend van het probleem verlost bent.

Start gratis offerteaanvraag.

Door offertes te vergelijken kiest u gemakkelijk de expert met de beste deal. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt!

Hoe herkent u schimmel in huis?

Schimmels in huis zijn vaak goed te herkennen. Dat doet u vaak op twee manieren:

 • Donkere plekken op muren of plafonds. Zeker op een lichte ondergrond zijn deze plekken gemakkelijk te zien
 • Een muffe geur. Niet alleen kunt u schimmels goed zien, ze verspreiden ook een muffe lucht.

Schimmels zijn dus op twee manieren te herkennen. In de meeste gevallen ziet u de plekken duidelijk zitten. Ziet u niks, maar ruikt u wel een muffe geur? Dan is de kans groot dat u wel een schimmelprobleem hebt. Er zicht bijvoorbeeld vocht onder de vloer of u hebt last van optrekkend vocht.

Vaak verwarren mensen salpeteruitslag met schimmel. Salpeteraanslag is een witte aanslag op gevels, ten gevolge van chemische processen in de stenen.

schimmel in huis


Navigeer naar:


Vocht en schimmel in huis: wat zijn de oorzaken?

Schimmels in huis hebben altijd dezelfde oorzaak: vocht. Schimmel kan zich alleen in vochtige omstandigheden ontwikkelen. Wanneer u schimmel in huis hebt, weet u dus zeker dat u ook een vochtprobleem hebt.

Om schimmelproblemen effectief aan te pakken, is het nodig om het onderliggende vochtprobleem te bestrijden. 

Wat zijn veel voorkomende vochtproblemen?

 • Optrekkend vocht, veroorzaakt door grondvocht dat door de muren omhoog kruipt. De schimmel ontstaat onder de vloer of onderop muren.
 • Doorslaand vocht, wanneer regenwater door de gevel naar binnen dringt door beschadigde voegen of poreuze gevelbekleding.
 • Condensatievocht, veroorzaakt door het neerslaan van condens in bijvoorbeeld de badkamer, keuken of slaapkamer.

Wat te doen tegen schimmel in huis

Schimmelproblemen worden altijd door een vochtprobleem veroorzaakt. Vaak denkt men dat het genoeg is om de schimmels weg te poetsen. Dat is echter niet het geval. Wanneer het vochtig blijft, zullen de schimmels snel terugkeren. De enige oplossing is het bestrijden van het onderliggende vochtprobleem.

Het is belangrijk om snel actie te ondernemen, omdat de schimmels niet alleen uw woning, maar ook uw gezondheid aantasten. Zeker mensen met luchtwegproblemen kunnen veel last krijgen.

Specialist inschakelen? Vergelijk dan altijd gratis offertes.

De beste bestrijdingsmethode is afhankelijk van het onderliggende probleem. Hieronder leest u meer over deze problemen en de oplossing.

schimmel in huis

Schimmel door condensatievocht

Condensvocht is de meest voorkomende oorzaak van een schimmelproblemen in huis. Condens ontstaat bijvoorbeeld bij koken, afwassen, douchen of tandenpoetsen. Ook uitgeademde lucht bevat veel vocht, waardoor condensvocht ook veel in slaapkamers voorkomt.

Wanneer de condens niet wordt afgevoerd door ventilatie, slaat het neer op de muren. De muren zijn een geschikte ondergrond voor schimmelvorming. Zeker zwarte schimmel is zeer schadelijk.

De enige oplossing is door uw woning en vooral de natte ruimtes goed te ventileren. Dan wordt de vochtige lucht afgevoerd, waardoor schimmels geen voedingsbodem meer hebben. Ventileren kan door een raam open te zetten of door een ventilatiesysteem te installeren.

Schimmelvorming door doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat wanneer de gevel van uw woning beschadigd is. In plaats van dat regenwater wegstroomt, dringt het de gevel binnen. Niet alleen tast het water uw gevel aan, het zorgt na verloop van tijd ook voor lelijke vochtplekken in huis, waar schimmel groeit.

Om het schimmelprobleem in huis op te lossen, moet de gevel waterdicht gemaakt worden. Dan kan door middel van impregneren of carebrick. Ook kunt u kiezen voor het vervangen van de gevelbekleding. Dan bent u niet alleen verlost van de schimmels, uw woning ziet er ook weer als nieuw uit.

Schimmels door optrekkend vocht

Wanneer er onderin de muren van uw woning geen vochtwering zit, of wanneer deze niet meer goed werkt, kruipt grondvocht door de muren omhoog. U ziet vocht- en schimmelplekken onderop muren verschijnen. Voordat de plekken te zien zijn, ruikt u vaak al een muffe schimmellucht van onder de vloer.

Dit vochtprobleem is gemakkelijk te verwarren met salpeteruitslag. Deze witte uitslag kan op de buitenkant van gevels ontstaan, maar heeft niets met schimmelgroei te maken.

De oplossing voor opstijgend vocht is het onderkappen of injecteren van de gevelmuren.

Vakman gezocht voor de bestrijding van zwarte schimmel?

Vind eenvoudig en snel de vakman met de beste prijs en bespaar tot 40%!

Is schimmel in huis schadelijk?

Schimmelproblemen in huis hebben vervelende gevolgen. De plekken zien er lelijk uit en verspreiden een muffe geur. Daarnaast tast het schimmel ook uw woning en uw gezondheid aan.

Omdat schimmels alleen voorkomen waar een teveel aan vocht is, zijn de gevolgen voor uw woning gelijk aan die van vochtproblemen. Het vocht en de schimmel dringen door in de constructie van uw woning.

Schimmels kunnen gevolgen hebben voor je gezondheid. Zwarte schimmel komt het meest voor en is een giftige soort. U kunt last krijgen van vermoeidheid, misselijk en irritatie aan de ogen en luchtwegen wanneer u deze schimmelsoort in huis heeft. Daarnaast zorgt de verhoogde luchtvochtigheid voor een grotere kans op huisstofmijt en ander ongedierte.

Schimmels in huis: welke soorten zijn er?

 • Alternaria: deze schimmelsoort komt vooral veel voor op aardappelen en koolsoorten, maar kan ook op muren voorkomen. U herkent de schimmel aan zwarte plekken. De schimmelsoort produceert allergenen, waardoor u hooikoorts of andere overgevoeligheidsreacties kunt krijgen.
 • Zwarte schimmel: deze soort komt het meest voor in woningen. Zwarte schimmel in huis herkent u aan typische zwarte plekken. Deze soort tast vooral de luchtwegen aan en heeft hoesten en niezen tot gevolg en later zelf benauwdheid of astma.
 • Zwammen: ook in huis kan een zwam groeien, met name in kelders of kruipruimtes. Je herkent ze aan de bruine of gele kleur met witte randen. Ze groeien vooral op hout en zorgen ervoor dat het hout vervalt en uiteindelijk verpulvert.
 • Cladosporium: cladosporium kan een allergische reactie en luchtwegproblemen veroorzaken, maar ook irritatie aan de ogen en huid. De schimmel is donkergroen tot zwart gekleurd.
 • Aspergillus: aspergillus schimmel in huis komt vooral in de herfst en de winter voor. De schimmel kan de ziekte Aspergillose, een infectie in de longen, veroorzaken bij mensen met een verminderde weerstand.

Wilt u schimmel laten verwijderen? Bespaar dan op de kosten door gratis offertes te vergelijken.

schimmel muren

Waar komen schimmels in huis vaak voor?

Omdat schimmels vocht nodig hebben om te kunnen groeien, komen ze in huis vooral in vochtige ruimtes voor. De volgende ruimtes zijn vaak het meest vochtig in een woning.

 • Badkamer: in deze ruimte wordt uiteraard veel water gebruikt en vooral ook warm water. Warm water brengt condensvocht mee en daarmee gerelateerde vocht- en schimmelproblemen.
 • Kelder: kelderruimtes staan onder voortdurende druk van grondwater, waardoor ze ook berucht zijn om hun vocht- en schimmelproblemen.
 • Muren: de meeste vochtproblemen uiten zich door schimmelplekken op muren en plafonds. De plekken zijn altijd goed te zien en vaak ook te ruiken. Schimmels verspreiden namelijk een muffe geur.
 • Slaapkamer: omdat uitgeademde lucht veel vocht bevat, is de luchtvochtigheid in deze ruimte vaak erg hoog met schimmelvorming tot gevolg.

Schimmel in huis bestrijden

Schimmelproblemen aanpakken gebeurt altijd in twee stappen: het verwijderen van de schimmel en het onderliggende vochtprobleem.

U kunt schimmelplekken verwijderen met een oplossing van soda en water, of bleekwater als dat nodig is. Verwijder schimmel nooit droog, want dan vliegen de schimmelsporen overal naartoe. Draag ook altijd een mondkapje, om te voorkomen dat u sporen inademt.

Voor het bestrijden van het onderliggende probleem schakelt u het best een vakman in. Die gebruikt vochtmeters om de juiste diagnose te stellen en past de juiste bestrijdingsmethode toe.

Zoekt u een vakman voor het bestrijden van schimmel? Start nu uw gratis offerteaanvraag.

Hoe voorkomt u schimmel in huis?

De enige manier om schimmel in huis te voorkomen is door de oorzaak op een efficiënte manier aan te pakken. Er zijn verschillende manieren om dat te doen:

 • Zorg altijd voor voldoende ventilatie. De vochtige lucht wordt daarbij afgevoerd en vervangen door frisse lucht. De lagere luchtvochtigheid verlaagt de kans op schimmelvorming.
 • Plaats een luchtontvochtiger. Dit apparaat zorgt ervoor dat vocht uit de lucht gehaald wordt, waardoor je minder kans hebt op schimmels op de muur.
 • Schakel een professionele vochtbestrijder in om vochtproblemen effectief en blijvend aan te pakken. Voor de meeste problemen is een professionele aanpak nodig, zoals onderkappen of kelderbekuiping.

zwarte schimmel

Schimmel in huis bestrijden? Gratis vochtbestrijding offertes vergelijken!

Schimmels kunnen overal in huis ontstaan en zijn vaak erg vervelend. Niet alleen voor uw woning, maar ook voor uw eigen gezondheid. Daarom is het verstandig om zo snel mogelijk een expert in te schakelen. Die gaat voor u op zoek naar het onderliggende probleem en pakt deze effectief aan.

Ga voor de beste kwaliteit voor de laagste prijs! Maak slim gebruik van onze offerteservice en kies de schimmelspecialist met het beste aanbod. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt!

Start uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan zo snel mogelijk de prijsopgaven van experts in de buurt. Deze offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken!