Vocht in de muren definitief oplossen?

Gratis & vrijblijvend

Vocht in muren

Heeft u last van vocht in muren? Vochtige muren komen regelmatig voor en hebben verschillende oorzaken. Om het vocht in de muren te behandelen is het wel belangrijk dat u precies weet wat de problemen veroorzaken. Op zoek naar een vochtspecialist?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk offertes van vochtspecialisten in uw regio. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod: zo bespaart u gemakkelijk tot 40% op de kosten!

Op deze pagina leest u meer over vocht in muren: hoe ontstaan vochtige muren en hoe moet u vochtige muren behandelen? Ook vindt u hier meer informatie over vochtbestrijding in muren.


Vocht in de muren

Oorzaken van vocht in de muren

Vocht in muren heeft een aantal mogelijke oorzaken, zoals optrekkend of doorslaand vocht. Omdat verschillende oorzaken veelal dezelfde gevolgen hebben is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is. Zonder de juiste oorzaak is vochtbestrijding in muren ook niet mogelijk.

Hieronder leest u meer over de verschillende oorzaken. Hebt u de hulp van een vochtbestrijder nodig? Twijfel dan niet om direct gratis offertes aan te vragen!

1. Vochtplekken aan onderkant muur

Merkt u dat er steeds meer vochtplekken aan de onderkant van de muur ontstaan? Dit wordt vaak veroorzaakt door optrekkend vocht. Optrekkend grondvocht houdt in dat het grondwater in het metselwerk gezogen wordt. Zo trekt het water langzaam naar boven. Hierdoor ontstaan de plekken vaak aan de onderkant van de muur.

Naast deze plekken laat de wandafwerking ook los en beginnen vloeren van hout of laminaat te bollen of krom te trekken. Voordat u de vochtige muren kunt herstellen moet u het optrekkend vocht behandelen. Dit wordt meestal gedaan door de vochtige muren te injecteren.

2. Vochtige muren aan buiten- en binnenkant

Zitten de vochtplekken niet per se aan de onderkant van de muren maar op willekeurige plekken verdeeld over de muur? In dat geval is de kans groot dat het gaat om doorslaand vocht. Dit ontstaat bij poreuze muren. Bij regenval zuigt de muur de regen op, wat op de binnenmuur lelijke vochtplekken veroorzaakt.

Bij vochtige muren door doorslaand vocht is maar één manier van vochtbestrijding mogelijk: u moet de buitenmuur waterdicht maken. De gemakkelijkste manier om dit te realiseren, is door vochtige muren te impregneren.

Vochtige muren

3. Vochtige binnenmuren

Als alleen de binnenmuur vochtig aanvoelt, dan is het goed mogelijk dat condensatievocht de oorzaak is. Condensatievocht ontstaat in elk huis: het ontstaat zelfs als u gewoon ademhaalt. Het wordt een probleem als condens vocht niet wordt afgevoerd naar buiten. In dat geval blijft er condens hangen op de binnenmuur, op de ramen en op het plafond. Dit veroorzaakt vocht- en schimmelplekken.

De beste manier om vocht op muren door condensvorming te voorkomen, is door middel van goede ventilatie. Dit kan met behulp van ventilatieroosters en ook met een mechanisch ventilatiesysteem.

 

4. Vocht in muur door lekkage

Een andere mogelijke oorzaak van vocht in uw muur, is een lekkage. Misschien heeft u een lekkage in de badkamer, waardoor er water via de muren naar beneden lekt. Het komt ook wel eens voor dat een oude waterleiding is gaan lekken. Deze lekt langzaam water in de muur zonder dat u het doorhebt. De gevolgen zijn heel vervelend: een hogere waterrekening en beschadigingen aan de structuur van uw huis.

Een vochtspecialist spoort snel de lekkage in de binnenmuur op en herstelt deze plaatselijk. Op die manier is er zo weinig mogelijk schade aan de rest van de muur.

Vochtige muren: gevolgen

Vocht in de muren heeft nare gevolgen, zowel voor uw gezondheid als voor de structuur van uw woning. Laat vocht in muren behandelen, zodat u zo veel mogelijk schade voorkomt. Naast dat vocht in de muren zorgt voor lelijke beschadigingen en vochtplekken, verzwakt het ook de constructie. Dit leidt op termijn tot verzakkingen, waardoor de herstelkosten nog hoger oplopen.

Een ander gevolg van vochtige muren, is dat de luchtvochtigheid in huis stijgt. Een teveel aan vocht in huis heeft een negatief effect op uw gezondheid: u moet veel hoesten, krijgt hoofdpijn en heeft mogelijk last van chronische verkoudheden. Daarnaast trekt een te hoge luchtvochtigheid extra ongedierte aan, zoals pissebedden of zilvervisjes.

Dit zijn een aantal gevolgen van vocht in muren:

  • Lelijke beschadigingen aan de afwerking van de muur.
  • Schimmelplekken.
  • Extra condensvorming op de muur en het raam.
  • Grotere kans op ongedierte.
  • Hogere luchtvochtigheid.
  • Gezondheidsklachten.

Vocht in de muren bestrijden? Schakel een vochtspecialist in!

Vind eenvoudig en snel een goedkope vakman bij u in de buurt en bespaar!

Gratis offertes vergelijken


Vocht in muren behandelen

Laat vocht in muren behandelen, om grotere schade zoveel mogelijk te voorkomen. De exacte bestrijdingsmethode is vooral afhankelijk van de oorzaak van het vochtprobleem. Ook verschilt de behandelingsmethode bij een binnen- of een buitenmuur.

Hieronder leest u meer over de verschillende behandelingstechnieken. Zoekt u een vakman bij u in de buurt? Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Vochtbestrijding muren

Vocht in binnenmuur: hoe bestrijden?

Last van vocht in de muren? Bij binnenmuren komt dit vaak door condensvorming of optrekkend grondwater. Bestrijdingsmethodes voor deze twee oorzaken is compleet verschillend. Bij optrekkend grondwater is het belangrijk om een waterkering te creëren. Dit kan u doen door de binnenmuren te injecteren: hierbij spuit de vakman een waterdichte instantie in de muur, die ervoor zorgt dat grondwater niet langer omhoogtrekt.

Gaat het juist om condensatievocht dan is vooral ventilatie heel belangrijk. Laat ook uitzoeken waar het condensatievocht vandaan komt: het zou best kunnen dat er ergens een lekkage aanwezig is.

Vocht in buitenmuur: vochtbestrijdingsmethoden

Het komt ook regelmatig voor dat er vocht in de buitenmuur zit. Ook dit moet u zo snel mogelijk behandelen. De plekken op de muur zien er slordig uit, maar u kunt de buitenmuur niet herstellen totdat deze fatsoenlijk gedroogd is.

Heeft u last van doorslaand regenwater?

In dat geval is er één oplossing: de buitenmuur waterdicht maken. Dit wordt met name gedaan door impregneren of schilderen met een watervaste verf. Een derde mogelijkheid is het plaatsen van gevelbekleding.

Vochtige muren behandelen: wat kost het?

De kosten voor vochtbestrijding liggen nauw samen met de gekozen methode. U heeft hierin niet veel keuze, omdat de methode weer afhangt van de oorzaak van uw probleem. Stel dat u vocht in de buitenmuur wilt bestrijden. Impregneren kost ongeveer €8,- tot €12,- per m². Dit moet wel gedaan worden op een schone muur, als u een reiniging en impregneren combineert betaalt u vanaf €15,- per m².

Wilt u vochtbestrijding tegen optrekkend vocht in de binnenmuur uitvoeren? Voor onderkappen of injecteren liggen de kosten rond de €100,- per lopende meter. Een andere mogelijkheid is het Carebrick systeem: dit kost gemiddeld €115,- per lopende meter.

Vocht in muren behandelen en besparen op de kosten?

Vind eenvoudig de vakman met het beste aanbod en bespaar tot 40%!

Vocht in muren: verzekering inschakelen?

In sommige gevallen is het mogelijk om de schade van vocht in muren te claimen bij uw verzekeraar. Let op: het gaat hierbij alleen om de schade die ontstaan is als gevolg, niet om de vochtbestrijding zelf. Ook moet u kunnen aantonen dat de vochtproblemen in de muur abrupt ontstaan zijn en dat u genoeg maatregelen hebt getroffen om vochtproblemen te voorkomen.

Welke verzekering heb ik hiervoor nodig?

De opstalverzekering dekt alle schade aan uw woning. Hierbij gaat het om onderdelen die u bij een verhuizing niet meeneemt, zoals de vloer en het sanitair. Houd er wel rekening mee dat u mogelijk een eigen risico moet betalen, controleer dit bij uw verzekeraar. Op zoek naar een vochtbestrijder? Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Vocht in muren behandelen

Vocht in de muur: zelf oplossen?

Is het mogelijk om vocht in muren zelf op te lossen? We raden u altijd aan om de expertise van een vochtspecialist in te schakelen. Hij stelt een vochtdiagnose, zodat u precies weet wat de oorzaak van het vochtprobleem is. Verschillende oorzaken hebben namelijk dezelfde gevolgen, maar moeten wel op verschillende manieren behandeld worden.

Wat kan ik wel zelf doen?

Als de vakman het vochtprobleem heeft verholpen dan raden we u aan om de schimmel zo snel mogelijk te verwijderen, en de muur daarna goed te laten drogen. Tot slot kunt u de muren zelf opnieuw afwerken zodat er niets meer van de schade te zien is. Heeft u toch hulp nodig? Start nu uw gratis offerteaanvraag!


Zelf schimmel verwijderen

In deze video ziet u hoe u snel en gemakkelijk zelf schimmel verwijdert.


Vocht in muren behandelen? Gratis offertes vergelijken!

Heeft u vocht in uw muren en wilt u dit zo snel mogelijk behandelen? Vergelijk gratis offertes en vind eenvoudig en snel een vochtexpert bij u in de buurt! Kies zelf voor de vochtspecialist met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de kosten.

Start nu uw gratis offerteaanvraag en u ontvangt zo snel mogelijk meerdere scherp geprijsde offertes. Deze offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken!