Vocht in huis definitief laten oplossen?

Gratis & vrijblijvend

Vocht in huis

Last van vocht in huis? U bent niet de enige, vochtproblemen in huis komen bijna overal voor. Dit heeft nadelige gevolgen voor uw gezondheid en de structuur van uw woning. Wilt u vocht in huis bestrijden?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende vochtspecialisten bij u in de buurt. Kies zelf de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot 40% op de kosten.

Op deze pagina leest u meer over vocht in huis. U leest welke vochtproblemen in huis voorkomen en hoe u dit kunt verminderen.

Vocht in huis

Vochtproblemen herkennen

Vermoedt u vochtproblemen in uw woning? Er zijn verschillende manieren waaraan u een vochtprobleem herkent. Natuurlijk herkent u een probleem aan de hand van een vocht- of schimmelplek op de muur.

Toch is dit niet de enige indicatie van vocht in uw woning!

Let ook eens op of u een muffe geur in huis ruikt. Dit geeft ook aan dat er te veel vocht in huis is. Ook vergroot vocht in huis de kans op insecten en ongedierte. Heeft u zilvervisjes of pissebedden in huis dan is de kans groot dat u vochtproblemen heeft.

Zo herkent u vochtproblemen in huis:

 • Schimmel en vocht op muren of plafonds.
 • Loslatend behang en afbladderende verf.
 • Muffe geur in huis.
 • Condens op uw ramen.
 • Zilvervisjes of pissebedden in huis.
 • Een hoger energieverbruik.
 • Was in huis die minder snel droogt.

Hoe herkent u vocht in huis?

In deze video ziet u hoe u vocht in huis herkent. 

Vocht in huis: gezondheid

Te veel vocht in huis heeft negatieve gevolgen voor uw gezondheid: zeker bij langdurige blootstelling aan een teveel aan vocht. Problemen die voorkomen zijn:

 • Pijnlijke spieren
 • Gewrichtsproblemen
 • Klachten aan de luchtwegen

Bovendien komt er in vochtige ruimtes veel huisstofmijt voor. Dit zorgt voor grote problemen voor iedereen die hier allergisch voor is. Veelvoorkomende klachten zijn hoesten, benauwdheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Vocht in huis zorgt daarom voor extra problemen bij mensen met astmatische klachten. Voorkom problemen met uw gezondheid: vergelijk gratis offertes en vind een expert in uw regio!

Let op: ook de schimmel die ontstaat heeft een negatief effect op onze gezondheid. Ook de schimmels in huis zorgen voor problemen als hoofdpijn, benauwdheid en een verstopte neus.

 

Hoe ontstaat vocht in huis?

Vocht in huis ontstaat door verschillende problemen: van optrekkend grondvocht tot aan condensvocht. Om vocht in huis te verminderen is het daarom ook heel belangrijk dat u precies weet wat de oorzaak is. Alleen dan weet u zeker dat u het vocht in huis daadwerkelijk vermindert.

Hieronder leest u meer over de verschillende oorzaken die vochtproblemen in huis veroorzaken. Bent u op zoek naar een vochtspecialist om vocht in huis te bestrijden? Start dan nu uw gratis offerteaanvraag en bespaar!


Optrekkend vocht

Optrekkend vocht houdt in dat grondwater via de muren van uw woning omhoog trekt. Ondergrondse muren nemen in dat geval het grondwater op. Dit komt vooral voor bij woningen van voor 1980. Bij woningen die sinds 1980 gebouwd zijn is vaak al direct een vochtkering aangebracht.

Optrekkend vocht is een vochtprobleem in de muur. Dit herkent u aan loslatend behang of stucwerk onderaan de wand. Ook ontstaan er op deze plek vocht- en schimmelplekken en begint laminaat soms te bollen.

Doorslaand vocht

Vochtdoorslag heeft vergelijkbare symptomen, maar toch is het een compleet andere oorzaak. Hierbij neemt een poreuze buitenmuur regenwater op als dit tegen de gevel slaat. Het trekt naar binnen en vormt op de muur lelijke plekken, het behang laat hier los en u hebt last van schimmel.

In tegenstelling tot optrekkend vocht, waarbij deze problemen alleen onderaan de wand ontstaan, merkt u bij doorslaand vocht dat de problemen op onregelmatige plekken op de wand terug te vinden is.

Vocht in huis oplossen

Condensatievocht

Condensatievocht is pas een probleem op het moment dat het niet naar buiten wordt afgevoerd. Condensvocht ontstaat namelijk altijd: als u ademhaalt. Daarnaast zijn er activiteiten waardoor extra condens vormt, zoals tijdens het koken, douchen of sporten. In een huis met voldoende ventilatie wordt condensvocht naar buiten afgevoerd en ontstaan er geen problemen. Is er geen of onvoldoende ventilatie dan hecht de condensvorming zich aan ramen en muren, waarna er vervelende vocht- en schimmelplekken ontstaan.

Bouwvocht

Hebt u zich wel eens beseft hoeveel water er gebruikt wordt bij de bouw van een woning? Al dit water moet na de bouw nog verdampen, waardoor de luchtvochtigheidsgraad relatief hoog ligt. Het is belangrijk dat u het huis voldoende tijd geeft om te drogen. Doet u dit niet, dan ontstaan er verschillende vochtproblemen.

Bouwvocht veroorzaakt een muffe geur in huis en er is zelfs een kans op schimmelgroei. Gaat dit te lang door dan kan bouwvocht ook de isolatie en houten constructies aantasten.

Lekkage

Een lekkage in het dak, in uw sanitair of in de waterleiding veroorzaakt ook grote problemen. Ook hierdoor ontstaan muffe geurtjes en lelijke plekken. Het is belangrijk om de oorzaak van de lekkage zo snel mogelijk op te sporen. Een lekkage in het dak of in de waterleiding kan grote schade aan de structuur van uw woning.

De vakman spoort een lekkage zo nauwkeurig mogelijk op. Hierdoor wordt breekwerk tijdens het repareren voorkomen.


Vocht in huis bestrijden? Vind snel een vochtspecialist!

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken


Waar komen vochtproblemen vaak voor?

Vochtproblemen komen overal in huis voor: in de badkamer, woonkamer en ook de slaapkamer. De oorzaak van deze vochtproblemen varieert. Vochtproblemen voorkomen? Vind dan snel een vakman in uw regio: start nu uw gratis offerteaanvraag.

Dit zijn een aantal veelvoorkomende plekken waar vocht in huis voorkomt:

 • Vloeren: een vochtige vloer is vaak het resultaat van een hoog grondwaterpeil en een vochtige kelder. Hierdoor trekt laminaat of hout vaak krom.
 • Muren: vochtproblemen ontstaan zowel in binnen- als buitenmuren. Dit ontstaat door optrekkend of doorslaand vocht. Vochtplekken kunnen overal op de muur ontstaan.
 • Kelder: doordat keldermuren omringd worden door grondwater is dit vaak een vochtige ruimte. Om vocht in de kelder te verhelpen is een kelderbekuiping een optie.
 • Kruipruimte: als er water in de kruipruimte staat straalt er vaak kou van de vloer af. Hierdoor moet u meer stoken en stijgt de energierekening.
 • Slaapkamer: vochtproblemen in de slaapkamer ontstaan vaak door een gebrek aan ventilatie. Condensatievocht wordt niet afgevoerd, waardoor er vochtplekken op het plafond en op de wanden ontstaat.
 • Badkamer: badkamers zijn vaak vochtige ruimtes, zeker als er geen of weinig ventilatie is. Om dit te verhelpen is de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem mogelijk.
 • Ramen: condens op de ramen is vaak een duidelijk teken dat er onvoldoende ventilatie is.

Vochtproblemen in huis

Gevolgen van vochtproblemen in huis

Een vochtprobleem heeft vervelende gevolgen. Niet alleen voor uw gezondheid, maar ook voor de structuur van uw woning. Schimmel is een veelvoorkomend probleem. Dit ontstaat bij een te hoge luchtvochtigheid. Zeker zwarte schimmel is een gevaar voor de gezondheid. Het verspreidt snel, dus het is belangrijk om snel te handelen. Laat niet alleen de schimmels weghalen, maar pak ook de oorzaak van het probleem aan. Alleen dan weet u zeker dat het niet meer terugkeert.

Toch is dat niet het enige gevolg van vochtproblemen!

Ook salpeter is een gevolg dat we regelmatig zien. Dit is een witte aanslag die vaak ontstaat bij optrekkend vocht. Salpeter trekt extra vocht aan, dus ook dit moet snel verwijderd worden.

Daarnaast ontstaan er veel vochtplekken bij een te hoge luchtvochtigheid. Deze ontstaan ook bij een lekkage in het sanitair, het dak of de waterleiding. Vochtplekken zijn lelijke bruine kringen. Ook merkt u dat het behang of de wandafwerking op deze plekken al snel loslaat. Het is niet voldoende om alleen de vochtplekken opnieuw te schilderen of te verbergen: u moet de oorzaak van het probleem aanpakken.

Vochtproblemen bestrijden?

Vind snel de goedkoopste vochtspecialist in uw regio!

Vocht in huis meten

Vermoedt u dat er te veel vocht in huis is? Dan is het een goed idee om de luchtvochtigheid te meten. Dit kan met een zogeheten hygrometer. Op deze hygrometer leest u de relatieve luchtvochtigheid eenvoudig af: deze wordt in procenten uitgedrukt. Een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent is ideaal. Bij een te hoge luchtvochtigheid is het belangrijk om te achterhalen waar dit door komt. Alleen dan kunt u vocht in huis oplossen.

Vochtig huis oplossen

Er zijn verschillende manieren om vocht in huis op te lossen. Wel is het belangrijk dat de gekozen methode past bij de oorzaak van de vochtproblemen. Het is dus enorm belangrijk dat u een vochtspecialist inschakelt die gaat achterhalen wat de oorzaak van de problemen is.

Last van optrekkend vocht?

Dit kunt u bestrijden met een zogeheten vochtkering. Dit houdt in dat er in de muur een waterbestendig materiaal wordt aangebracht, zodat grondwater niet langer omhoog kan trekken.

Is doorslaand vocht het probleem?

Dan is het belangrijk om de buitenkant van de muur waterdicht te maken. Dit wordt meestal gedaan door impregneren.

Gaat het juist om condensatievocht? In dat geval bestaat de vochtbestrijding vaak uit het beter ventileren van uw woning. Op zoek naar een vochtbestrijder om u hierbij te helpen? Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Vocht in huis bestrijden

Vocht in huis bestrijden? Bespaar op de kosten!

Wilt u vocht bestrijden? Schakel dan een vakman in: alleen dan weet u zeker dat het vochtprobleem niet weer terugkeert! Vergelijk gratis offertes en vind zo eenvoudig en snel de vakman met de scherpste prijs. Na het versturen van het offerteformulier ontvangt uzo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere vochtexperts. Geen zorgen: deze offerteaanvraag is gratis en volledig vrijblijvend. Met andere woorden: u zit nergens aan vast! Dus waar wacht u nog op?

Gratis offertes vergelijken!